
Historie
V1-bom
Op de woonboerderij naast Cultuurlogies Looeind ligt een deel rode en een deel blauwe dakpannen. Het deel van het dak met de rode pannen is tijdens de oorlog beschadigd door de inslag van de V1-bom enkele honderden meters verderop. Omdat destijds geen blauwe pannen beschikbaar waren, zijn rode pannen gebruikt. Om het verleden te laten herleven zijn met de verbouwing van de boerderij tot woonboerderij de rode pannen op dit gedeelte weer teruggelegd.
Brabants Dagblad, Publicatiedatum: 20/01/1995
Stille getuigen: 'krater' V1-bom Liempde
Vliegende Bom vijftig jaar geleden schrik van vrije Zuiden.
Duitse V1bommen spaarden ook de Friedjes in Liempde niet. Wie zijn ogen goed de kost geeft, treft overal in de regio beelden, gevelstenen, straatnamen en markante panden aan. Een soort stille getuigen, die vragen oproepen. In de trant van 'Wie was dat ook al weer?' of 'Hoe zat dat in elkaar?'. Elke week komt een stille getuige met antwoord op de bijbehorende vragen aan bod. Deze week is dat de 'krater' die in het Liempdse landschap achterbleef na het neerstorten van een V1 in de Tweede Wereldoorlog. Door Frans van Halder
LIEMPDE - Deze maand is het precies 50 jaar geleden dat Liempde werd getroffen door een neervallende V1. De laatste stuiptrekking die Adolf Hitler in petto had om het naderende verlies alsnog af te wenden, eiste in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog her en der in het inmiddels bevrijde Zuiden nog talrijke slachtoffers. Ook de schade die het moordwapen aanrichtte was enorm.
Liempde bleef het onheil van de bom eveneens niet bespaard. Persoonlijke ongelukken deden zich in het dorp gelukkig niet voor. Hoewel Liempde op 15 januari 1945 al bijna 3 maanden was bevrijd (24 oktober 1944) bleek het oorlogsgeweld dus ook in deze streken nog niet verstomd. Al was het natuurlijk niets bij de hongerwinter die boven de rivieren juist in deze periode haar tol eiste.
Op zondagmiddag 15 januari 1945 werd het ogenschijnlijk inmiddels vredige en besneeuwde buurtschap Looeind plots opgeschrikt door een vliegende bom. Op circa 100 meter achter de boerderij van de familie Kuppens (nu Looeind 11), in de volksmond 'de Friedjes' genaamd, stortte de bom neer en ontplofte. Door de explosie, die veel luchtdruk veroorzaakte, werden bij de families Kuppens, Van der Loo en Sanders de pannen van het dak geblazen en in de wijde omtrek sneuvelden de ruiten.
Rode pannen
Vandaag de dag toont de boerderij Looeind 11 nog de restanten van de ravage van weleer. Een gat in het dak van de schuur is opnieuw gedekt met een afwijkende kleur (rode) dakpannen. Ook in het nabij gelegen weiland zijn, voor de kenner, nog vage sporen te traceren van de krater die destijds door de explosie werd veroorzaakt. De grond is er nog wat ingezakt.
Immers door de buurtbewoners werd destijds de bomkrater met wel een diepte van zo'n tien meter grotendeels opgevuld met houtafval van de nabij gelegen klompenmakerij van Piet van der Wiel. Het paard van Ties van Kemenade raakte daarbij nog in een kuil die vol met water stond. Hoewel de V1 in Liempde geen slachtoffers maakte, viel in het dorp ruim een maand na het bomincident nog wel een dodelijk slachtoffer te betreuren. Op 28 februari 1945 stootte de 26 jarige Johan van Kempen bij het ploegen van zijn akker in de buurtschap Hezelaar op een projectiel dat spontaan afging. Een grafsteen met inscriptie op de plaatselijke Rooms Katholieke begraafplaats herinnert vandaag de dag nog aan dit tragische voorval.